HÍREK

Afrika arcai

2014.10.25 09:34
Afrika arcai
A KOGART szervezésében megvalósuló különleges kiállítás két fiatal alkotó együttműködésének izgalmas eredménye. Mindkét művész a La Femme magazin 2013-ben futó 50 tehetséges magyar fiatal programjában vett részt, innen ered közös projektjük ötlete is.

Szunyoghy Viktória első Afrika témájú festészeti sorozatát még a Magyar Képzőművészeti Egyetemen töltött tanulmányai alatt készítette 2003-2004-ben. Ezek kiindulási alapját biológus nagyapjának – a Természettudományi Múzeum Állattár vezetőjének – az 1950-es években, Afrikában készített fotói szolgáltatták.   

Lantai-Csont Gergely, a National Geographic Traveler által is díjazott fiatal magyar fotográfus, 2013 őszén négy hónapos, 11 afrikai országot érintő fotós expedícióra indult, hogy feltárja és megörökítse Kelet-Afrika zárt közösségeinek mindennapi életét, vallási-kulturális rítusait. A több tízezer felvétellel dokumentált utazás során rengeteg fényképet, történetet és videót küldött Szunyoghy Viktória festőművésznek, aki az expedícióval párhuzamosan, itt Magyarországon kezdte el festményein feldolgozni és egyben átértékelni a fotós élményanyagát.   

A kísérleti együttműködés rávilágít arra, hogy bár a globális világ információáramlása lehetővé teszi az azonnali és szinte teljes megismerést, mégis ugyanazt a témát két különböző látásmódú művész nagyon eltérő művészeti eszközökkel, szemlélettel dolgozza fel. Szunyoghy Viktória és Lantai-Csont Gergely kiállítása a világ számára nehezen megismerhető, rejtőzködő civilizációkat mutat be két különböző vizuális műfaj, a festészet és a fotográfia eszközein keresztül.

2014 október 9. - 2015 január 4. | Kempinsky Galéria

Kempinski Hotel Corvinus Budapest, I. emelet

1051 Budapest, Erzsébet tér 7-8.